top of page
Foto van schrijverZeldzaam Mooi

Tips voor een zeldzaam mooi bezoek aan Leeuwarden

Leeuwarden is de grootste stad van de Friesche elf steden en de hoofdstad van Friesland. Met een centrum dat nu nog het best bewaarde geheim van Nederland is, een toren die schever staat dan het bouwwerk in Pisa (Italië) en bijzondere mensen die zich de pis niet lauw laten maken en altijd in zijn voor een babbel en een biertje.


Poseer even voor de gebruikelijke ik-zet-hem-recht-foto bij de Oldehove. Staat hij eigenlijk wel scheef genoeg? Bekijk hem eens van de noordoost kant, dan slaan de claustrofobische duizelingen toe. Aan de achterkant leunt hij zo scheef dat het een wonder is dat hij nog staat. Voor een mislukt bouwproject doet de Oldehove het niet slecht. Hij is het boegbeeld van Leeuwarden, een uitkijkpunt over het oude centrum en een ontmoetingsplek voor cityhoppers.



Ieniemieniemensjes, muurschilderingen, straatgedichten en stadswoorden. Je vindt ze op de gevels en daken van oude en moderne gebouwen en in het park. Zelfs bruggen en spiegels nodigen de kunstenaars uit. Dit maakt Leeuwarden tot één grote kunstgalerij waar dichters, street-artists en miniatuurmakers hun werk delen met de bezoekers die er een oog voor hebben. Kijk omhoog, maar ook onder je voeten en met een vergrootglas op vergeten plekken. Wacht tot de brug opengaat en je ziet het hele plaatje.



De Kleine Kerkstraat is meerdere keren benoemd tot leukste winkelstraat van Nederland. De straat zit vol met leuke winkeltjes met veel verschillende Friese producten, zowel eten als mooie souvenirs.



Voor de oude gevangenis van Leeuwarden, beter bekend als de Blokhuispoort, kun je gerust een paar uren uittrekken. Het is een eeuwenoud gebouw dat tot 2007 diende als huis van bewaring en ligt vlak buiten het winkelcentrum. De imposante poort, de cellen en de binnenplaats waar de gevangenen vroeger een luchtje konden scheppen, spreken erg tot de verbeelding. Waar vroeger gedetineerden zaten, zitten nu bijzondere ateliers, unieke winkeltjes, heerlijke cafeetjes en zelfs een hostel, waar je kunt overnachten.



In 1648 werd er op de plaats van de Prinsentuin een park/lusthof aangelegd in opdracht van prins Willem Frederik van Nassau. Een eerbetoon aan het eind van de 80-jarige oorlog en de vrede van Münster. Dit gedeelte van de stad zou nog zo'n 150 jaar afgesloten blijven voor het publiek. In opdracht van Koning Willem l werd het park openbaar. Hij schonk De Prinsentuin aan de Leeuwarder bevolking. Het park werd meerdere malen verbouwd totdat het in 1795 vrij toegankelijk werd. In de zomermaanden kun je er op zondagmiddag genieten van de Prinsentuinconcerten. De Prinsentuin en omgeving is ook een geliefde passantenhaven voor watersporters.



Als je vanaf het station rechtdoor loopt, kom je op het welbekende Zaailand. Een plein omringt door gezellige restaurantjes en terrassen. Aan de linkerkant zie je het Gerechtsgebouw en aan de rechterkant het Fries Museum. Het Fries Museum heeft verrassende, steeds wisselende tentoonstellingen en vertellen verhalen van Middeleeuwen tot M.C. Escher, maar je kunt er ook genieten van een kopje koffie, een leuk cadeautje kopen of bezoekje brengen aan een film. Het Zaailand is daarom ook de perfecte locatie voor drie keer per jaar de Zeldzaam Mooi Markt.



 



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page